– Du har virkelig rulla ut den blodrøde ROBEKløperen. Dette minner om en omkamp

Hanne Nora Nilssen (V) ble jokeren i budsjett- og økomiplan-voteringen. Ap, Sv, V og Rødt fikk 14 stemmer. Den andre koalisasjonen

Hanne Nora Nilssen (V) ble jokeren i budsjett- og økomiplan-voteringen. Ap, Sv, V og Rødt fikk 14 stemmer. Den andre koalisasjonen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Med 14 mot 13 stemmer, vant Ap, SV, Rødt og Venstre fram i onsdagens kommunestyre. Det er nå vedtatt å bygge et sykehjem. Samtidig er det kutt i mange andre sektorer.

DEL

Det var ikke til å unngå at sykehjem og skolestruktur ble satt på sakskartet da Alstahaug kommune hadde kommunestyremøte onsdag. Samtlige parti hadde med egne budsjetteksempler på hva de vil gjøre for at barn, ungdom, voksne og eldre i Alstahaug kommune skal få det bedre.

Siv Helen Sigerstad beskrev fra talerstolen at det er ventet mange utfordringer i perioden som kommer.

– Vi ønsker å videreføre helsesøsterkampen for skolene. Vi legger ned ungdomstrinnet på Søvik fra 2020. I tillegg ønsker vi å stemme fram prosjektet for nytt sykehjem. For oss er prosjektet om sykehjemmet slik at vi ikke kan forsinke prosessen mer, slik den drives i dag. Vi har fulle senger på sykehjemmet på Åsen. Og det koster slik det drives i dag. Det hender at pleietrengende blir sendt til sykehuset for å få en seng der. Det koster mye penger i løpet av ett år. Vi skal også se på barnevernet og tjenestene for funksjonshemmende. Vi må rett og slett prioritere, sa hun.

Blodrød løper

For Senterpartiet og Peter Talset var det  viktigste å sikre distriktsskoler og barnehager. Det sto også Knut Nilsen (uavhengig) og Inger Hansen (Uavhengig) for. De ønsker ikke nedlegging av ungdomstrinnet på Søvik, og gikk raskt i en koalisjon med Frp, Senterpartiet og Høyre.

Høyres Stig-Tore Skogsholm hadde som vanlig forberedt seg før budsjettmøtet. Han brukte ikke mange minutter før han raljerte med Venstres budsjettforslag.

– Du har virkelig rulla ut den blodrøde ROBEK-løperen. Dette minner om en omkamp, og jeg synes ikke det er greit at foreldre og elever holdes for narr. Jeg vet ikke hvor mange ganger spaden skulle settes i jorda, men vi har ikke kommet lenger med sykehjemmet, enn ei dyr tomt, sa Skogsholm.

Spøkte

Administrasjonssjef Børge Toft la ikke skjul på at de mange forslagene som ble sendt på bordet ikke var kvalitetssikret i Arena, før kommunestyret.

Børge Toft holdt nok en tordentale til kommunestyret. Det er en prekær situasjon for de eldre i kommunen, og man har sett seg nødt til å lage sykehjem i heimhusan.

Børge Toft holdt nok en tordentale til kommunestyret. Det er en prekær situasjon for de eldre i kommunen, og man har sett seg nødt til å lage sykehjem i heimhusan. Foto:

– Dette er same procedure as last year, spøkte han og la til;

– Det er mulig jula blir bra, men det vil bli verre framover. Det kan ikke være slik at vi sparker i isbjørnhodet i hvert eneste budsjettmøte. Vi balanserer rimelig greit og har balanse til 2022, men da har kommunen brukt opp hver krone. Vi har brukt opp absolutt alt, fond og det som vi har på bok. Fra 2022 vil vi gå med om lag 25 millioner i underskudd hvert år.

Men administrasjonssjefen hadde mer på hjertet.

– Dette budsjettet balanserer, men dere har jo tatt ut alt av vedlikehold. Hvordan skal det være nok midler til for eksempel skoleområder og sikker skolevei til og fra skolen? Det er også mange generelle nedtrekk på seks millioner. Dette er ikke greit, understreket Toft.

Arbeiderpartiet, SV, Venstre og Rødt fikk 14 stemmer, en mer enn Høyre, FrP, Senterpartiet og to uavhengige, Knut Nilsen og Inger Hansen.

Arbeiderpartiet, SV, Venstre og Rødt fikk 14 stemmer, en mer enn Høyre, FrP, Senterpartiet og to uavhengige, Knut Nilsen og Inger Hansen. Foto:

Artikkeltags