Gå til sidens hovedinnhold

Allerede kontaktet av ni familier: - Maten går til folk som ikke har det så bra

Artikkelen er over 2 år gammel

Rannveig Lauritzen og Hege Kristin Johansen bruker to til tre timer hver dag for å hjelpe fattige familier i Mosjøen til jul.

Tenn et lys

– Helt fenomenalt! Vi er SÅ takknemlig! Maten går til folk som ikke har det så bra. Vi har allerede blitt kontaktet av ni familier. Normalt har det vært stille til 12. desember, da mange får lønn da og dermed kan får oversikt over pengebeholdningen til jul, sier en tydelig beveget Hege Kristin Johansen i Mosjøen Sanitetsforening UNG.

Sammen med Rannveig Lauritzen driver tospannet hvert år prosjektet «En gave til jul» i Mosjøen. Normalt tar 30–40 familier kontakt for å få hjelp. Kort fortalt går prosjektet ut på å sette ut handlevogner i matforretninger i byen. Poenget er at folk kan legge matvarer i vognene, og på den måten hjelpe enkeltmennesker og familier som rett og slett har så dårlig råd at det ikke finnes penger til verken julemiddag og andre godsaker som folk flest tar som en selvfølge til jul.

– Vi tar imot alle typer varer og tar naturlig nok rede på varer som må holdes avkjølt.

Alt mulig

– Hvilke matvarer står på ønskelisten?

– Det kan være alt mulig; alt fra pinnekjøtt, ribbe og surkål til sjokolade, brus og kaffe, sier Johansen.

Lauritzen og Johansen organiserer hele opplegget og sørger for at maten blir tatt rede på og kjørt ut til dem som har bedt om å få matgaver til jul. De to opplyser at de bruker to-tre timer hver dag i ukene før jul på prosjektet.

Lauritzen og Johansen henger også opp hjerter på juletrær på Sjøsiden senter. Der står skrevet julegaveønsker fra folk som ikke har råd til å kjøpe gaver. Givere kan legge gaver i ei vogn som står ved juletrærne.

– Av erfaring vet vi at folk ofte ønsker seg klær, gavekort, legosett og helt ordinære forbruksartikler som deodorant, såpe og generelt hygieneartikler, sier Lauritzen

– En del ønsker billetter til bassenget eller til kinoen; gjøremål som ofte må prioriteres bort når man har lite penger. Herringen IL har for eksempel gitt åtte kinobilletter, sier Johansen.

Hun poengterer at det ofte sitter langt inne å be om hjelp.

– Det oppleves nok som ganske ydmykende å ta kontakt. Vi spør aldri etter årsaken, poengterer Johansen.

- Vi ser behovet

Det er Coop Extras to forretninger i Mosjøen som gir matvarer for 10.000 kroner til prosjektet.

– Vi gir denne gaven fordi vi ser behovet og det store engasjementet for å hjelpe folk som virkelig trenger hjelp. Vi har for øvrig alle typer gaveønsker og matvarer representert i butikkene våre. Det er så flott av disse to damene å dra hele lasset, og vi er veldig glade for å kunne hjelpe dem som hjelper andre, sier butikksjef Hilde-Karin Lamo på Coop Extra på Halsøy.

Tenn et lys 2019

Tenn et lys er Helgelendingens innsamlingsaksjon til alle frivillige som bidrar til å gjøre vår landsdel til et godt sted å bo.

I advent gir vi bort markedsføringsplass til en verdi av kroner 300.000 kroner, og oppfordrer regionens næringsliv til å gi det samme til gode lokale formål.

Les også

10.000 kroner fra Banken til Bymisjonen: – Veldig overraskende

Les også

Fikk 10.000 kroner av Fru Haugans hotel

Kommentarer til denne saken