Alcoa kan gå i svart dersom strømprisen fyker i været

Bekymret: Rune Krutå framhever at en økning i prisen på strøm på ti øre per kWh gir en merutgift på 290 millioner kroner hvert år for Alcoa. Foto: Jon Steinar Linga

Bekymret: Rune Krutå framhever at en økning i prisen på strøm på ti øre per kWh gir en merutgift på 290 millioner kroner hvert år for Alcoa. Foto: Jon Steinar Linga

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I aller verste fall kan strømprisen bli så høy at Alcoa i Mosjøen må stenge dørene, dersom private aktører får bygge strømkabler til utlandet.

Etter det Helgelendingen forstår har nemlig regjeringspartiene med støtte fra Venstre flertall for at private kan bygge, eie og drive strømkabler til utlandet.

Dette skjer gjennom en endring i Energiloven som ble behandlet i Stortinget tirsdag.

Leder i Mosjøen kjemiske arbeiderforening, Rune Krutå, representerer flere hundre ansatte på Alcoa. Han frykter at et frislipp på utbygging av strømkabler til utlandet kan få strømprisene til å skyte i været og at prosessindustrien dermed kan få store merkostnader.

Utgjør enorme summer

– To planlagte kabler til Storbritannia og Tyskland i regi av Statnett, vil bidra til økning i strømprisen. Nå åpner regjeringen også for private aktører. Prisene på energi er høye i mange andre land, spesielt i Storbritannia. Da vil prisene stige også i Norge. Slik fungerer markedet. Et forsiktig estimat på en økning på bare ti øre per kilowatt-time (kWh) medfører en utgiftsøking på 290 millioner kroner for Alcoa i Mosjøen. Overskuddet til Alcoa Norge var i 2015 320 millioner kroner, illustrerer Krutå.

Han sier at dersom prisen stiger med 20 øre per kWh, så vil det i praksis bety kroken på døra for Alcoa i Mosjøen, fordi økningen medfører nærmere 600 millioner kroner i merutgifter.

– Ingen aluminiumsverk klarer å bære en slik økning, sier Krutå.

– Vi bør beholde strømmen i Norge, til å lage flere arbeidsplasser, framfor det motsatte. Arbeidsplasser står i fare. Regningen for å utvide nettet og bygge kabler vil for øvrig bli belastet den vanlige strømforbruker, sier Krutå.

Spesialrådgiver Geir Vollsæter i LO-forbundet Industri Energi støtter Krutå i at strømprisene vil stige – trolig kraftig – dersom private aktører får tilgang til å bygge og drifte kabler og nett til utlandet.

Regjeringens paradoks

– Vedtaket medfører at også utenlandske selskap og dessuten kraftselskap kan bygge og drifte kabler. Dette er et paradoks; regjeringen sto for et halvt år siden hardt på at det skal være fullt skille mellom nett, og kraftproduksjon, sier Vollsæter. Han sier at det internasjonale energibyrået legger til grunn svært høye europeiske  kraftpriser i 2030, omlag dobbelt fra 2015 nivå og at flere utlandskabler vil medføre at Norge og får like høye priser som i utlandet.  I tillegg har nettleien økt mye allerede for å betale for Statnetts kabler og elektrifisering av oljeindustrien, og vil øke mer med flere kabler.

– Sammen med en stigende kronekurs er dette for en katastrofe å regne, sier Vollsæter.

Under debatten i Stortinget tirsdag konstaterte Odd Henriksen (H) i energi- og miljøkomiteen at vedtaket gjør at private aktører kan få bygge utenlandskabler.

– Det er gjennom konsesjonsbehandlinger vi vurderer hvor fornuftig prosjektene er i forhold til samfunnsøkonomi. Jeg tror vi kan regulere dette slik at det kommer fellesskapet til gode, sa Henriksen.

– Privatisering for privatiseringens skyld, sa Trond Giske (Ap).

Det var tirsdag ikke mulig å få telefonkontakt med ledelsen i Alcoa Norge eller Alcoa i Mosjøen.

Artikkeltags