Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke miste akuttkirurgien

Artikkelen er over 6 år gammel

I tenkeboksen når det gjelder nytt sykehus på Helgeland.

Helseminister Bent Høie trakk fram sykehuset i Mosjøen da han i forrige uke kom med sin årlige bestilling til norsk helsevesen.


– Modellen med reine indremedisinske akuttmottak med støtte av anestesi, og kombinert med dagkirurgi, virker både ved store sykehus – som Lovisenberg i Oslo, og ved små sykehus – som Mosjøen sykehus, sa Høie.


Siden har debatten om lokalsykehusenes framtid rast. Ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø, ser ikke for seg at befolkningen i kommunen hans skal ha et rent indremedisinsk akuttmottak.

- Kvalitet
– Vi har et godt sykehus i Sandnessjøen. Det vil være tøft og vanskelig å endre sykehusstrukturen. Jeg er ikke begeistret for Høies sentraliseringsprosjekt, sier Langø.


– Men på Helgeland er det planer om et nytt sykehus innen 2025. Er ikke toget for sentraliseringsdebatten gått for vårt vedkommende?


– Det skal være en høringskonferanse på Horvnes 20. januar. Den vil legge mange føringer for den videre debatten, sier Langø som legger til at kommunestyret skal behandle sin høringsuttalelse om ny sykehusstruktur på Helgeland 18. februar.


– Så langt kan jeg bare snakke for mitt eget parti, Alstahaug Ap. Vi ser på rapporten, og registrerer at den peker på to alternativer. Et nytt, stort felles sykehus eller et nytt sykehus med tre distriktsmedisinske sentre. Det er for tidlig å si hva vi vil si i høringsuttalelsen, sier Bård Anders Langø.
 

Utelukker Mo i Rana

Det vil være uaktuelt å legge et nytt felles sykehus til nordre Helgeland, mener Langø.

– For Alstahaugs del vil det ikke være aktuelt å legge et sykehus til utkanten geografisk. Det er jeg ganske trygg på at jeg har kommunestyret med meg på, sier han.

Langø har merket seg at kommunestyret i Vefsn nylig gikk inn og kjøpte tomta ved Nesbruket for 22 millioner kroner.

– Jeg ser at det spekuleres i om tomta kan brukes til et nytt felles sykehus.

– Har Alstahaug ledig tomt dersom det skulle bli aktuelt?

– Ja, det har vi. Men ennå er det for tidlig å si om det er riktig å konkludere med et felles sykehus. Det er mange variabler som skal avveies, ikke minst transportbehovet. Men jeg kan i hvert fall si at et felles sykehus på Mo vil være lite hensiktsmessig, sier Langø.

Les også: Fremtidsrettet sykehusplan

Kommentarer til denne saken