Ukjente Almdalen - stedet mange har hørt om, men hvor ikke så mange har vært

SOMMER OG VINTER: Turområdet Almdalen i Vefsn har mange kvaliteter både sommer og vinter. Artikkelforfatterne anbefaler Almdalen og forteller hvordan man kommer seg dit.

SOMMER OG VINTER: Turområdet Almdalen i Vefsn har mange kvaliteter både sommer og vinter. Artikkelforfatterne anbefaler Almdalen og forteller hvordan man kommer seg dit.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Adventskalender med turtips 14. desember

Ylva Fernros og Ola Vinje kaller seg på spøk for «Ylvola».

– Vi er «avhengige» av å være ute i naturen. Året gjennom bruker vi naturen til rekreasjon, naturopplevelse, lek og trening. Og vi gleder oss til alle årstider. Det finnes alltid noe å finne på ute. Etter en god tur i skog og mark er «helgerengjøringen» i hodet gjort og vi sitter igjen med en god følelse både fysisk og mentalt, sier de to som er henholdsvis fysioterapeut og lærer.

Ukjente Almdalen

«Vårt turtips er Almdalen, som mange nok har hørt om, men hvor ikke så mange har vært.

Vi har hatt mange flotte turopplevelser i Almdalen, både sommer, høst og vinter.

For å komme dit kjører man til Herringen, fortsetter mot Herringbotn og stopper ved brua over Almdalselva. Her er det god plass å parkere nord for brua. Gå over brua, ta av til venstre og følg traktorveien.

Det er en forholdsvis bratt stigning til å begynne med, men når du først er kommet opp, flater terrenget ut og veien innover er lett å gå for liten og for stor.

Grunneierne har også tilrettelagt litt for friluftsliv med å sette opp benker og bord langs veien.

I lia som skråner ned mot elva finnes det godt med blåbær. Her nede finns det rikelig med ved og det er mange naturlige rasteplasser langs elva.

Det kan anbefales å ta med mat og drikke og spise middagen her nede. Vær oppmerksom på at elva kan være stor og stri etter dager med mye regn, da bør man holde god avstand og holde barna i hånden.

Almdalen er orientert øst/vest. Det betyr at det er fint å ta en ettermiddagstur. Da skinner sola og temperaturen kan bli behagelig, både i lufta og i elva, så det kan være fristende med et bad i det klare vannet.

Fortsetter man innover dalen kommer man til hengebrua som går over fossen ved Nyvollen. Her kan man virkelig ta en forfriskende dukkert under fossen.

Det finns bekkørret i de største kulpene i elva. Barn har lov å fiske, men det kan være greit å spørre grunneier først.

Ønsker man en litt lengre tur kan man fortsette på sørsiden av elva videre mot Almdalssetra. Dette er en gammel ferdselsvei som gikk fra Røssvatnområdet og ned til Mosjøen.

Stien er ganske tydelig inn til setra, men når denne er passert er stien vanskelig å finne. Da må man fram med kart og kompass eller GPS for å gå i høgfjellet.

Hvis man planlegger en helgetur kan den legges over Almdalsfjellet via Stillvassdalen, forbi Stillvatnet og ned Storbakken til Sætervika ved Tustervatnet.

Hvis man tenker seg en vintertur anbefales gode skisko, ski med stålkanter og feller. Er du heldig kan du få se spor etter gaupe og jerv. Det finns mange store «skjørtegraner» i liene inne i dalen hvor man kan finne ly når matpakken skal spises. Holder man seg nede i dalen trengs ikke store skiferdigheter, men skal man opp i terrenget kreves det mer, og man bør sjekke skredvarselet først.»

GOD TUR!

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags