Advarer om stor brannfare: – Den som tenner bålet står ansvarlig dersom det går galt

Det er nå stor brannfare i Vefsn og Grane. Bildet til venstre viser svimerket etter en engangsgrill på bystranda i Mosjøen. Bildet til høyre viser skogbrannen som brannvesenet måtte rykke ut til søndag kveld.

Det er nå stor brannfare i Vefsn og Grane. Bildet til venstre viser svimerket etter en engangsgrill på bystranda i Mosjøen. Bildet til høyre viser skogbrannen som brannvesenet måtte rykke ut til søndag kveld. Foto:

Det er nå stor skogbrannfare i Vefsn og Grane. Brannvesenet advarer, og ber folk utvise sunn fornuft og være forsiktige.

DEL

– Det er veldig tørt, for vegetasjonen på bakken har fått tørke over lengre tid. Vi ser oss nødt til å minne om at det er et generelt forbud mot ild i utmark og skog, sier varabrannsjef Sture Larsen i Vefsn kommune.

Søndag kveld måtte brannvesenet rykke ut etter melding om skogbrann ved Kvalfors sør for Mosjøen. Det er fortsatt usikkert hva som forårsaket brannen.

– Da vi kom til stedet, var det ingen vind, så vi var heldige. Hadde det vært litt trekk, kunne brannen fort dratt seg inn i granskogen, og da kunne vi ha holdt på med slukkingen fortsatt. Det er svært viktig at folk tar hensyn til skogbrannfaren. Det skal så lite til før du har mistet fullstendig oversikt, sier Larsen.

I Vefsn kommune er det forbud mot å gjøre opp ild i nærheten av skog eller annen utmark mellom 1. mai og 10. september, dersom man ikke har fått tillatelse fra kommunen. Det er er imidlertid unntak dersom man gjør opp ild der det ikke kan medføre brannfare.

– Det er egentlig steder med snø, hvor det åpenbart ikke tar fyr, men vi har ingen av de kriteriene her. Vi må appellere til sunn fornuft. Lager man et bål i fjæra, så gjør det på en måte hvor tidevannet vil ta det. Sankthansbålene har en evne til å dra på litt. Det er ikke mange som tenker at de må være i stand til å slukke dem, sier Larsen.

Han understreker at den som tenner bål eller grillen er ansvarlig for at situasjonen er under kontroll.

– Den som tenner bålet står ansvarlig dersom det går galt. En engangsgrill er nokså avgrensa i forhold til varme og fare, og det gjør det lett å glemme den av. Man «skal bare» hente ketsjupen i bilen, og når man kommer tilbake kan det hende situasjonen ser helt annerledes ut, sier Larsen.

Han understreker samtidig at Sankthansaften ikke betyr fritak fra miljøbestemmelsene.

– Det har ofte vært en tendens til at man samler sammen diverse skrot av ymse innhold, men det er altså ikke lov til å brenne søppel, sier Larsen.

Artikkeltags