Gå til sidens hovedinnhold

Å stoppe Eolus' prosjekt vil føre til økt usikkerhet for oss

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alcoa Mosjøen har opplevd betydelig debatt rundt byggingen av vindmølleparken Øyfjellet. Alcoa Mosjøen er avhengig av forutsigbarhet og lave kraftpriser. Langsiktige kraftavtaler til en konkurransedyktig pris er en forutsetning for drift og videreutvikling av verket i Mosjøen.

Under forhandlingene om nye kraftkontrakter har ikke «tradisjonelle» produsenter tilbudt oss langsiktige kraftkontrakter til en god nok pris. For Alcoa Mosjøen er det viktig at strømavtalene våre kan levere strøm til avtalt tid.

 Den avtalte tiden betyr mellom 2020 og 2021 for to avtaler og slutten av 2021 for avtalen vi inngikk med Eolus AB vedrørende Øyfjellet. Våre eiere har stor tro på verket i Mosjøen. Dette har de vist med gjentatte investeringer i økt produksjon og modernisering.

 Forutsetningen har hver eneste gang vært; stabile rammevilkår. Alcoa Mosjøen utgjør i dag 2,5 prosent av alt Norges strømforbruk. Litt forskjell i prisen på elektrisitet gir mange millioner i økte driftskostnader. I dagens aluminiummarked med hard konkurranse og lave aluminiumspriser vil alle økte utgifter føre til redusert inntjening og usikkerhet rundt framtidige investeringer.

Å stoppe Eolus ABs prosjekt vil føre til økt usikkerhet for oss. Dette vil være veldig negativt for den videre utviklingen av arbeidet i Mosjøen. Å stoppe prosjekter på denne måten vil være et dårlig signal som land for å fortsette å tiltrekke seg investeringer, og slik stabilitet har blitt demonstrert av Norge så langt, så det er ikke bra at vi ødelegger det omdømmet internasjonalt.


 

Kommentarer til denne saken