Mellom 40 og 40 malerier, nye og gamle, står nå stablet langs veggene og bortover benkene. Tirsdag blir de hengt opp på de gamle kirkeveggene, både nede i kirkerommet og oppe på galleriet. Dette som et innslag i årets Galleria

Gammel og ny kunst

– Vi gleder oss. Dette blir spennende.

Sokneprest Kari Sjursen og kirkevergen, Ernst Hegdal, smiler om kapp der de står omgitt av stabler med kunst. Mange av dem av gamle lokale malere. Verk som har stått gjemt på lagrene til Helgeland Museum, eller mer moderne som kommer fra Kulturverkstedets gjemmer eller fra Mosjøen kunstforening.

Og førstkommende søndag braker det løst med festspillgudstjeneste i Dolstad kirke og etterpå vernissasje der folk kan kikke på maleriene.

Iderik prost

Det var egentlig sokneprest selv som kom på ideen om utstillinga.

- Jeg har lenge tenke på at det ville ha vært kjekt å vise fram havmotivet i kunsten. Hav og vann er forutsetninga for alt liv. Da jeg kontaktet Katrine Remmen Wiken, ble det full klaff, og her sitter vi med maleriene, sier en opprømt prost.

Nå har hun funnet en del bibeltekster om hav som hun vil bruke under gudstjenesten og i utstillinga. Og begge to er skjønt enige om at Dolstad kirke med sin form egner seg ypperlig som kunstgalleri.

Utvidet kirkerom

– Dette er også en måte for oss å utvide kirken på. Få inn nye aktiviteter som passer inn, tilføyer kirkevergen og kikker utover kirkerommet der lyset strømmer inn fra vinduene og streifer over de oppstilte maleriene langs kirkebenkene.

Og under søndagens festivalgudstjeneste, stiller Dolstad kammerkor opp og det blir musikk med strykere og blåsere.