«Det e frosten som e susendalsovéret». Slik ordla han seg, med trykk på samtlige stavelser, den gamle karen som jeg pratet med første tida etter å ha flyttet til Susendalen, øst i Hattfjelldal.

Vi hadde snakket om været. «Her er det ikke mye nedbør» hadde jeg sagt. Og videre: «Hard vind og stormer når visst ikke hit inn». Nei, riktig det. Men det var altså dette med frosten da.

Nå blir det jo ikke så låge temperaturer lenger. Slett ikke, klimaendringene merkes visst aller best når vi har kalde værtyper. Men tidlig i januar her nylig krøp likevel gradene ned til 34 minus.

Det merkverdige er – nå som alle ganger – at værvarslinga beskriver det som pent, kaldt vær. Altså pent! Ved ett tilfelle sa meteorologen enda til strålende.

Er 20 cm snø i vente i sørpå, settes farelampene og varselskiltene på. Når et stormvær er på gang, følges det kjapt av formanelser om å sikre løse gjenstander og helst holde seg innendørs.

Men spikfrosten betegnes altså som pent vær, nær sagt med smil om munnen. Til og med nå først på vinteren når sola knapt er oppe.

Den gamle gubben som brukte uttrykket ovenfor hadde sikkert erfart noe annet. Kaldvær kan sikkert være vakkert å se på ut gjennom stuevinduet. Blank himmel og skarpe konturer over fjell og åsrygger. Men tid og årvåkenhet må i slike perioder brukes for å unngå skader. Ikke bare med egen kropp og skikkelig bekledning. Mye dreier seg om å passe hus og oppvarming, vassanlegg, ventilasjon, motorer og kjøretøy.

Det norske språk bør være rikt nok til at ordbruken kan justeres i samsvar med virkeligheten.

Jeg våger derfor å foreslå slike uttrykksmåter ved harde kuldeperioder, gradert etter styrken:

- Klart, kaldt vær

- Klarvær og streng kulde

- Klarvær og sprengfrost

Kopi av innlegget sendes i alle tilfelle også direkte til Meteorologisk institutt.

Ansgar Kleven

Dalstrøka innafor