I god rute i Vefsn før nasjonaldagen - blir noen justeringer

GLEDE: 17.-mai er like om hjørnet, og med det masse festkledte folk. Her ser vi et utsnitt fra barnetoget i fjor.

GLEDE: 17.-mai er like om hjørnet, og med det masse festkledte folk. Her ser vi et utsnitt fra barnetoget i fjor. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Tone Moby Røreng i 17.-maikomitèen fastslår at alt er klart for en strålende feiring. – Nå håper vi at den gode værmeldingen holder, sier hun.

DEL

Tone Moby Røreng leder Vefsn musikkråd og også 17.-maikomiteen for nasjonaldagsfeiringen i Mosjøen. Musikkrådet deler arrangementsansvaret med byens speidere.

Komitelederen sier onsdag at alt er klappet og klart.

– Instrumentene er pusset og korpsene har øvd. Hornmusikken Fram feirer dessuten 100 år i år, så dagen blir også som et jubileum. Trond Indergård, og russepresidenten, holder tale på torget. Nå satser vi bare på at den gode værmeldingen for dagen holder seg, sier Moby Røreng.

Yr.no melder onsdag om sol, flau vind og opp mot pluss 17 grader 17. mai. Omtrent det samme gjør også nettstedet pent.no., samt storm.no. Mye ligger med andre ord til rette for at folk i år kan klare å holde varmen på nasjonaldagen.

Moby Røreng legger til at fem korps skal sørge for rytmer og stemning i barnetoget og borgertoget.

De fem korpsene er:

  • Vefsn skolekorps
  • Mosjøen skolekorps
  • Mosjøen hornmusikk
  • Mosjøen paradekorps
  • Hornmusikken Fram

Helgelendingen skal for øvrig overføre film direkte fra barnetoget via helg.no.

Avsluttes ved rådhuset

17. maikomiteen varsler tre endringer i forhold til det tradisjonelle 17. maiprogrammet.

– Toget avsluttes i år ved parkeringsplassen på rådhuset. Det blir derfor parkering forbudt her 17. mai. Parkeringsplassen egner seg godt for foreldre og barn å møtes igjen etter toget.

I mange år har nemlig toget sluttet av ved Dolstad kirke, og da inkludert passering av en rundkjøring og av en strekning på E6. Moby Røreng sier at en sikkerhetsvurdering ligger bak avgjørelsen om å avslutte toget ved rådhuset.

Sikkerhetshensyn

– Vi har gjennom årene opplevd mange farefulle situasjoner. Biltrafikken har ofte startet før hele toget har passert i området ved E6, og da blir det fort farlig, spesielt for unger. Det har enkelte ganger vært veldig skummelt. Jeg synes som sådan det er beklagelig at vi ikke går hele veien til kirka. Men vi prøver altså en ny løsning i år. Vi håper selvsagt at folk fortsetter på eget initiativ fra rådhuset og over gangbrua til kirka og til Bygdetunet, sier Moby Røreng.

I tillegg blir det to endringer i forbindelse med borgertoget. For det første så får ingen anledning til å kjøre med motorkjøretøy i borgertoget. For det andre så går toget sørover i Sjøgata, men tar til venstre ved Torgpaleet og opp derfra til torget. Normalt har toget gått lengre sørover og til Helgeland Sparebank, og så nordover derfra til torget.

Nei til motorkjøretøy i borgertoget

– Det er sikkerhetsvurderinger som ligger bak bestemmelsen om å si nei til motorkjøretøy i borgertoget. Bestemmelsen gjelder alle, og er ikke myntet på russen i seg selv. Vi har tatt avgjørelsen i samarbeid med politiet. Vurderingen er at det blir svært vanskelig å evakuere folk i biler dersom det skulle skje noe. Det er langt enklere å evakuere folk som går i gata. Vi håper veldig at vi får med oss russen i toget likevel, som gående. Det blir trist uten dem, sier Moby Røreng.

– Hvor mange er i sving med arrangementet?

– Det er vanskelig å si. Men vi har masse, masse folk i gang.

(Se under: Program for 17. mai i Hattfjelldal sentrum, Susendal, Varntresk, Grane (nederst) og Vefsn).

Artikkeltags