I høst fikk MIL Fotball sin hittil siste pokal som kretsmester i 4. divisjon. Nå viser det seg at klubbens aller første pokal også finnes.

– Det er helt fantastisk, og jeg ble veldig overrasket og glad da jeg fant den, sier Snorre Nicolaisen som har hatt en deltidsstilling i MIL Fotball de siste årene. Der har han oppdatert resultater, og han har fulgt lagene til klubben i tillegg til å lage historiske saker. Nå har han begynt i kommunikasjonsavdelingen i Helgelandssykehuset.

– Historien til Mosjøen IL, og ikke minst fotballhistorien til klubben, har alltid interessert meg. Gamle protokoller ligger i arkivet, og jeg har også funnet mye på Helgeland Museum. Da jeg begynte å undersøke mer omkring opprinnelsen fant jeg mye interessant, sier Nicolaisen som kan fortelle at det hele startet som Mosjøen fotballklubb i 1909.

– Naboklubbene møttes

Mosjøen IL har sin opprinnelse som turnforening i 1892, og fotballen kom med i klubben i 1914.

– Fotballen startet med Mosjøen fotballklubb 5. juni 1909, og det gikk fem år før de gikk sammen med turnforeningen og dannet Mosjøen IL. I disse første årene var det bare to fotballklubber på Helgeland, og det var selvsagt naturlig at naboklubbene møttes, sier Nicolaisen som har funnet mye godt historisk materiale rundt starten.

– Mosjøen fotballklubb og Mo idrettslag ble enige om å møtes, og de spleiset på en vandrepokal som måtte vinnes tre ganger for å vinnes til odel og eie. Mosjøen fotballklubb klarte det i løpet av fem kamper, sier han.

På pokalen står det inngravert dette:
Mo Idrettslags og Mosjøen fotballklubbs vandrepokal
Og resultatene er også inngravert:
1909: Mo IL - Mosjøen fotballklubb 1-2
1910: Mosjøen fotballklubb - Mo IL 1-2
1911 Mo IL - Mosjøen fotballklubb 8-1
1912: Mosjøen fotballklubb - Mo IL 3-0
1913: Mo IL - Mosjøen fotballklubb 0-2

– Det er mange historier rundt de første kampene, og i og med at det ikke var vei mellom Mosjøen og Mo så måtte de ta båt. Kampene ble spilt annethvert år på Mo og i Mosjøen. Til bortekampene måtte spillerne sykle til Elsfjord og ta båt til Mo. Det fortelles også at et år spillerne på vei hjem ble det veldig sent. De stoppet hos en bonde i området tidlig på morgenen og fikk kjøpt melk før de syklet videre til Mosjøen og gikk på jobb, sier han og legger til at det også enkelte ganger var stor høytidelighet rundt kampene.

– Mosjøen hornmusikk var med til Mo et år, og spilte før kampen. Da hadde klubben bestilt spesialtransport med båt for å få med seg alle til den årlige kampen.

– Første lagbilde med stolpedrakt

– Det første lagbildet av spillerne på Mosjøen fotballklubb ser ut til å være fra 1912. De har tydeligvis vært hos fotograf, og det som er artig å se er at de allerede da hadde stolpedrakter. Dett var MIL-lagenes kjennetegn i alle år fram til 1980-tallet, blå drakt med hvit stolpe, forteller Nicolaisen.

Han forteller også at naboklubbene fortsatte å møtes jevnlig, men at det ikke finnes flere kjente vandrepokaler.

– Det finnes avisartikler som viser at det var harde bataljer. Blant annet i 1918 da avisene siterte lederne i Mo IL som sa at klubben vurderte å tegne en kollektiv ulykkesforsikring. Kampen mot Mosjøen var så hard at det gikk på helsa løs. Det hører med til historien at Mosjøen vant 11-1, smiler han.

Fotballhistorien på Helgeland viser at da etter hvert kom lag fra Sandnessjøen og Brønnøysund, og at Helgeland og Salten fotballkrets ble dannet i 1919. Året før ble Nordland fotballkrets dannet, men Helgeland og Salten gikk ut av den etter ett år.

– Det er moro å undersøke litt omkring MILs historie, og det er fremdeles mange godbiter som ligger i arkivet, sier Nicolaisen som nå har avsluttet sitt engasjement på MIL-kontoret, men som fremdeles har et hjerte i klubben.