– Jeg synes disse kassene er bra. Jeg bruker dem når jeg skal kjøpe få varer, skal jeg handle mye blir det litt kaos, sier Baker Ashrafi (26). Han er innom Coop Extra Mosjøen for å få seg sushi til lunsj. Både der og på Coop Extra Halsøy bruker cirka 30 prosent av kundene selvskanning, mens andelen av omsetninga via selvbetjente kasser er 20 prosent.

– Ingen nedbemanning

– De fleste som bruker selvbetjente kasser handler færre varer enn de som bruker betjente kasser, sier Kenneth Mannvik, driftssjef i Coop Helgeland. Coop Obs Mo i Rana var den første butikken i Coop Helgeland som tok i bruk selvbetjening, mens Extra Mosjøen var først ut i Mosjøen, i juni 2017.

– Fører selvbetjening til færre ansatte?

– Vi har ikke bemannet ned på noen av våre butikker. De ansatte har fått andre arbeidsoppgaver. Vi har fokus på butikkstandard, i tillegg til å være kundeverter. Det skal alltid være noen ansatte til stede for å hjelpe til med selvskanningen, sier Mannvik.

– Hvem er det som bruker selvskanning?

– Det er naturlig at yngre folk tar tekniske løsninger fortere, så snittalderen er nok lavere på selvskanning. Men det vi opplevde i starten da vi installerte kassene, var at også eldre synes dette er spennende.

– Kassereren må godkjenne kjøpet

Alle varer, inkludert tobakk, alkohol og legemidler, kan skannes i de selvbetjente kassene.

– Den som har oversiktskassen, det vil si betjent kasse i nærheten, har ansvar ansvaret for at vi ikke selger alkohol til mindreårige eller noen som er synlig beruset. Kassereren ser bilde av hva kunder handler på sin skjerm, og må godkjenne kjøpet. Ofte merker ikke kunden hva som skjer. Dersom det skannes aldersbegrensede varer, kommer det opp en rød boks på skjermen, forklarer Mannvik.

– Opplever dere mye svinn i selvbetjente kasser?

– Noen skanner feil ved uhell, noen med overlegg. Tyveri i butikkene skjer om vi har selvskanning eller ikke. Vi foretar tilfeldige kontroller, hvor kundene må vise fram kvittering og hva de har i posen. Det er ikke mer tyveri i selvbetjente kasser – kundene våre er stort sett ærlige folk, sier driftssjefen. Og for den som skulle være i tvil; selvbetjente kasser har kommet for å bli.

– Det er klart vi må være med på den digitale utviklingen. Jeg vet mange er imot det, men vi kan ikke stoppe utviklinga, sier Mannvik. Han mener Coop Helgeland er i forkant av konkurrentene, og viser til at kun 3 av 17 butikker ikke har selvbetjening.

– I tillegg har vi shopexpress på Obs her på Mo. Da tar kunden med seg et apparat og skanner varene selv mens vedkommende handler i butikken.